Stiltehoek

De Grote Kerk is op specifieke tijden opengesteld voor bezichtiging en devotie.
In de Stiltehoek zorgt de Raad van Kerken voor informatie over de aangesloten kerken en een tekst voor onderweg die bezoekers kunnen meenemen.  Door in de kerk een meubel te plaatsen waar je rustig kunt plaatsnemen, word je als bezoeker uitgenodigd tot lezen, bidden, mediteren of om gewoon stil te zijn. Ook al is de ruimte open en kunnen de geluiden van  buiten doordringen, toch ademt het stilte en devotie.
Neem gerust eens plaats achter het stiltemeubel in de stille hoek. Het is ook een plek voor het overdenken van de dingen van alledag, die gedachten vullen waardoor soms een gebed ontstaat.
Wilt u zelf een gebed of intentie opschrijven?  Dan is daarvoor  gelegenheid. Aan de binnenkant van het stiltemeubel bevindt zich een afgesloten bakje met ronde gaatjes, waarin de gebedsintenties opgerold of gevouwen gedeponeerd kunnen worden.

P1050814-1024x576Het Stiltemeubel

Het verbranden op 11 november van de verzamelde gebedsintenties.
Dit is geïnspireerd op de Klaagmuur in Jeruzalem. De gebedenbriefjes in de Klaagmuur worden verzameld en aldaar op de Olijfberg verbrand.
Hetzelfde gebeurt ook in Epe op het kerkplein bij de Grote Kerk op 11  november: Sint Maartensdag. Dan worden alle gebedsintenties door de predikant  uit het verzamelbakje  gehaald. Traditiegetrouw wordt door het Gilde deze dag een vuurkorf  op het kerkplein geplaatst om de intenties te kunnen verbranden. Op de avond van Sint Maarten komen alle kinderen uit ons dorp naar het kerkplein, daar vindt de verbranding van de gebedsintenties plaats. De rook stijgt op ten hemel waarbij de predikant een gebed uitspreekt.
Op deze wijze volgen wij de traditie op de Olijfberg en hopen zo een  mogelijkheid te bieden om rust en geloof te ervaren in deze prachtige kerk.

De Grote Kerk is van april tot en met oktober op dinsdag t/m vrijdag geopend van 13:00 tot 16:00 uur.
In de maanden juli en augustus ook op woensdag van 10:00 tot 12:00 uur.
Contactpersoon: Mv. H.E.Menkveld